Butterfly Pea Tea…

Ten wpis miał mieć charakter archiwizacyjny – chciałam bowiem uchronić od zapomnienia herbatę, którą jakiś czas temu dostałam w prezencie.
Ale zacznę od początku.
Kilka miesięcy temu Alicja zrobiła mi niespodziankę i obdarowała mnie niebieską herbatą z Tajlandii. Właściwie to nie herbata a kwiaty, choć nazywana jest Butterfly Pea Tea. Nic o tej roślinie nie wiedziałam a i Alicja też niewiele mogła mi o niej powiedzieć, ponieważ niebieskie kwiaty dostała od koleżanki, która co prawda Butterfly Pea Tea osobiście przywiozła z Tajlandii, ale wiedziała o tych niebieskich kwiatach tylko tyle, że napój z nich jest ogromnie w Tajlandii popularny.
Zaintrygowana poszperałam trochę w Internecie; chciałam wiedzieć więcej o tej tajemniczej herbacie o pięknym niebieskim kolorze. Niewiele jednak informacji znalazłam na polskich stronach. Butterfly Pea Tea to po łacinie Clitoria ternatea L. czyli Klitoria ternateńska –gatunek tropikalnej rośliny należący do rodziny bobowatych (Fabaceae).

Clitoria_ternateazdjęcie:wikipedia.org/wiki/Klitoria_ternate%C5%84ska

W niektórych opisach zachęcających do kupna tej herbaty widnieje informacja, że niebieskie kwiaty pochodzą z organicznych plantacji północnej Tajlandii, gdzie codziennie są zbierane w promieniach wschodzącego słońca a następnie, również na słońcu suszone. Brzmi romantycznie, prawda? 😉
Butterfly Pea Tea używa się w Tajlandii w różnych sytuacjach: czasami jako ozdobę na specjalne okazje, kiedy Tajki wplatają niebieskie kwiaty we włosy lub po prostu zatykają za ucho. Najczęściej jednak Butterfly Pea Tea jest wykorzystywana w tajskiej i malezyjskiej kuchni do barwienia potraw – np. ryżu; do przygotowania orzeźwiającego napoju, kiedy to do naparu z niebieskich kwiatów dodaje się łyżeczkę miodu i sok z cytryny oraz lód. I właśnie z dodatkiem cytryny i miodu jest podawana jako tradycyjny tajski drink powitalny – Nom dok Auchan.
Ale głównie Butterfly Pea Tea jest w Tajlandii popularna ze względu na swoje bogate właściwości zdrowotne. Przypisuje się tej roślinie działanie antydepresyjne, właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, antybakteryjne, a jako że wzmacnia system odpornościowy – także przeciwnowotworowe. Ta piękna niebieska herbata hamuje wypadanie włosów i wspomaga ich porost; korzystnie wpływa na cerę, poprawia wzrok, stymuluje krążenie krwi. Naukowe badania potwierdziły, że wywar z Klitorii ternateńskiej ma działanie relaksacyjne połączone z rozluźnieniem mięśni gładkich.

Przy zaparzaniu Buterfly Pea Tea towarzyszyła mi przede wszystkim ciekawość.
Kwiaty, przed zaparzeniem pachną karmelkowo-waniliowo. Urocze. Ale już sam napar smakuje jak łagodna, słodowa herbata ziołowa – przyjemny, aksamitny smak.

20150718_124234 20150718_125336

Naprawdę niezwykłe doznanie smakowe, choć przede wszystkim wizualne 🙂

Ktoś z Was próbował Butterfly Pea Tea?

Źródła:
https://en.wikipedia.org/wiki/Clitoria_ternatea
http://www.wildhibiscus.com/products/heart-tee-blue-tea?variant=1043117264
http://praneesthaikitchen.com/tag/butterfly-pea-tea/
http://rawandlovely.blogspot.com/2014/02/health-benefits-of-butterfly-pea-tea.html
http://steamykitchen.com/32329-giveaway-organic-blue-tea-from-bluechai.html
http://bluechai.com/what-is-bluechai/
http://www.paradisemoon.com/herbal/Siam-Natural_Butterfly_Pea.htm
http://b-lure.com/butterfly-pea-flowers/
http://www.notatnikkuchenny.pl/?p=924

 

Reklamy

12 thoughts on “Butterfly Pea Tea…”

  1. Wow O_O jaki śliczny kolor naparu 😀 Gdyby nie Twój opis, i kwiatuszki w czareczce, to nie mógłbym uwierzyć, że jest to bez barwnika… Super wygląd! 🙂
    PS. Kolor naparu ogólnie, skojarzył mi się z barwnikiem do jajek na święta. Także bardzo pozytywnie… 😉 Pozdrawiam, Łukasz.

    Polubienie

  2. Jaki kolor! Gdybym nie wiedziala, ze to herbatka, to pewnie bym sie nie odwazyla sprobowac:) Ciekawa roslina. Wcale sie nie dziwie, ze ma takie zastosowania ozdobne.
    A podczas picia naparu barwi usta?

    Polubienie

    1. No właśnie ten intensywny kolor w pierwszej chwili budzi trochę sceptycyzm 😉 Ale ja wypiłam i żyję 🙂 Tak, barwi trochę język na niebiesko, ale delikatnie; myślę, że parę litrów tej herbatki trzeba by było wypić, by mieć tak intensywny kolor języka jak zaparzony w czarce 😉

      Polubione przez 1 osoba

    1. Może źle szukałam, ale nie znalazłam polskiej firmy, która by dystrybuowała Butterfly Pa Tea…a szkoda, bo rzeczywiście na spotkaniu ze znajomymi była by niezwykłą atrakcją 😉 A jeśli doda się do naparu sok z cytryny, kolor zmienia się na wiśniowo-burgundowy 😉

      Polubienie

  3. Kwiaty kliterii bardzo często używa Marco Blue do barwienia swoich potraw nadają bardzo śliczny lazurowy kolor polecam sprawdzić jak sprawuje się magiczny kwiat w rękach prawdziwego Magika !!!

    Polubione przez 1 osoba

  4. Ja też mam tą herbatkę – smak jest bardzo delikatny, a kwiatki można potem zjeść 🙂 oczywiście kolor herbatki robi wrażenie 🙂 polecam.

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s